TUKEA JUURI NYT! KLIKKAA TÄSTÄ
0800 176981
Vertaistukipuhelimessa saat keskustella luottamuksellisesti koulutetun päivystäjän kanssa. Jokaisella päivystäjällä on rauhanturvaajakokemusta. Voit halutessasi keskustella nimettömästi. Voit soittaa koska tahansa. Jos et halua soittaa vertaistukipuhelimeen, voit jättää viestin. Jos jätät yhteystietosi, vastaamme Sinulle mahdollisimman nopeasti.
VERTAISTUKI
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA tukee Rauhanturvaajaliiton vertaistukitoiminnan kehittämistä.
Uuden ajan veteraanit
Rauhanturvaaja on palveluksensa jälkeen veteraani, olipa hän alle kolmekymppinen tai kypsemmän iän käivärä, mies tai nainen. Uuden ajan veteraaneihin ei osata aina oikein suhtautua, sillä ulkomailta palattua usein näkyviä vammoja ei ole eikä näkymättömiäkään. Itse asiassa valtaosa palaa kotiin hyvissä voimissa, hyvillä mielin, vahvempana ja kokeneempana ja hyvä niin. Silti arkeen palaaminen tuottaa monelle vaikeuksia ja tämä uskalletaan jo nykyään myöntääkin: kokemusasiantuntijuudelle ja vertaistuelle on tilaus.
Vertaistuen muodot kehittyvät koko ajan. Seuraa näitä sivuja ja Suomen Rauhanturvaajaliiton Facebook -päivityksiä sivulla https://www.facebook.com/rauhanturvaajaliitto
Huom. Vertaistuen piiriin kuuluvat kaikki riippumatta siitä, kuulutko liittoon vai et.
Rauhanturvaajaliitto järjestää vertaistukea kaikille rauhanturvaajille ikään ja sukupuoleen katsomatta, entisille ja nykyisille sekä heidän läheisilleen, nuorille ja iäkkäämmille.
Vapaaehtoisella vertaistuella edistetään rauhanturvaajien ja heidän läheistensä jaksamista ja hyvinvointia ennen palvelusta, palveluksen aikana ja sen jälkeen. Usein yhteinen virkistystoiminta ja vertaistuki ehkäisee ennalta mieltä painavien kokemusten kasvamista liian suuriksi. Rauhanturvaajaliitto järjestää vertaistukitukihenkilöille koulutusta ja ohjausta.
Palvelusaikana rauhanturvaaja ja läheiset elävät ainutlaatuista elämänvaihetta
Rauhanturvaaminen on muuttunut vaativammaksi kriisinhallinnaksi.
Vuodesta 1956 lähtien lähes 50 000 suomalaista on palvellut rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä. Kaikkiin operaatioihin on liittynyt ja liittyy sekä vaaratilanteita että arjen elämiseen liittyviä haasteita. Palvelusaika vaikuttaa rauhanturvaajan ja hänen läheistensä hyvinvointiin.
Palvelusaika voi altistaa sekä rauhanturvaajat että heidän läheisensä stressille ja traumaattisille kokemuksille. Riittävä tieto kuormittavista tekijöistä ennen palvelusta, palveluksen aikana ja palveluksen jälkeen helpottavat kokemusten työstämistä ja jaksamista.
Yhteinen valmistautuminen voi tehdä palvelusajasta elämää rikastuttavan kokemuksen. Valmistautumattomuus puolestaan saattaa kuormittaa kohtuuttomasti.
Vertaistuki on kokemusasiantuntijuutta
Sosiaalinen tukiverkosto auttaa kuormittavien kokemusten käsittelyssä. Vertaistukitoiminnassa pyritään tavoittamaan myös vailla luontaista sosiaalista tukiverkkoa olevat rauhanturvaajat ja heidän läheisensä. Vertaistukitoiminnan ja Rauhanturvaajaliiton paikallisyhdistysten toiminnan kautta tuetaan ja autetaan verkostoitumisessa. Rauhanturvaajan ja hänen läheisensä kokemusasiantuntijuus korostuu vapaaehtoisessa vertaistuessa. Tarvittaessa voidaan ohjata ammattiavun pariin.
Yhteistyökumppanit
Puolustusvoimat / Porin Prikaati
Valtiokonttori
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS)
Vammautuneet Kriisihallintaveteraanit ry
Suomen Rauhanturvaajaliiton vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen
Yhteystiedot:
Döbelninkatu 2, 00260 Helsinki
etunimi.sukunimi@rauhanturvaajaliitto.fi
+358 40 7219 007
Suomen Rauhanturvaajaliiton vertaistukitoiminnan palveluvastaava Veijo Jokinen
Yhteystiedot:
Döbelninkatu 2, 00260 Helsinki
etunimi.sukunimi@rauhanturvaajaliitto.fi
+358 50 4773510
VERTAISTUEN MUOTOJA
Tukipuhelin
Suomen Rauhanturvaajaliiton tukipuhelin on tärkeä vertaistuen yhteydenottoväline. Palvelu on maksutonta eikä puhelu maksa soittajalle mitään.
Periaatteena luottamuksellisuus ja voi asioida nimettömänä. Jokaisella tukipuhelimeen vastaavalla on kriisinhallintakokemusta. Puhumme samaa kieltä eikä kaveria edelleenkään jätetä. Älä jää asioiden kanssa yksin.
Soita 0800 176981
Kotiutumistilaisuudet
Rauhanturvaajaliitto osallistuu kotiutuneiden rauhanturvaajien palautekeskusteluihin useita kertoja vuodessa. Puolustusvoimat kutsuu näihin tilaisuuksiin.
Vertaisryhmiä järjestetään jäsenyhdistysten alueilla. Katso tarkemmin lähimmän yhdistyksesi ryhmien kokoontumiset.
Vertaisviikonlopuissa on mahdollista käydä läpi rauhanturva- tai kriisinhallintapalveluksen kokemuksia, muistoja ja tuntemuksia. Kutsuttava kohderyhmä ilmoitetaan tarkemmin ilmoitusten yhteydessä.
Läheisille järjestetään yhteistyössä Porin Prikaatin kanssa tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia operaatioajan haasteista.
Läheisten tilaisuudet
Läheisille järjestetään yhteistyössä Porin Prikaatin kanssa tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia operaatioajan haasteista.
TAPAHTUMAT
Valitse kategoria:
Oulunkylän kuntoutuskeskuksen vertaisillat 2025. Tervetuloa liikkumaan, saunomaan, uimaan, porealtaaseen, iltapalalle ja juttelemaan Osoite: Käskynhaltijantie 5, 00640 Helsinki. Vertaisillassa tarjotaan mahdollisuus ohjattuun liikuntaan,...
PHRT:n Helmisauna Siikaniemessä pe 14.2.2025 Ohjelma 17.30-18.30 Saapuminen, tervetulokahvit. 18.30-20.00 Talvinen Lounas 20.00-23.00 Siirtyminen Rantasaunalle. Tanssimusiikkia, yhteislaulua Karaoke. Pientä purtavaa....
Kaveria ei jätetä - eihän? Keskustelutilaisuus veteraanien tukijärjestelmästä Mikkelin Jalkaväkimuseossa 24.5.2025 klo 12 Vuosittain 29. toukokuuta vietetään kansainvälistä YK:n rauhanturvaajien...
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat Ry.n Kesäretki. Kohde: Hietaniemen hautausmaa- Sibeliusmonumentti ja Presidentti Urho Kekkosen kotimuseo Tamminiemi. Päivämäärä La 19.7.2025 Aikataulu: ...
TIEDOTTEET
OIKOTIET
Liity jäseneksi
Jäsenenä saat kaikki liiton tarjoamat edut.
Vertaistuki
Tutustu vertaistuen palveluihin.
Paikallisyhdistykset
Tutustu paikallisyhdistyksiin.
Kriha-kortti
Tietoa KriHa -kortin hakemisesta.
Verkkolehti
Lue mielenkiintoiset artikkelit verkossa.
Valtiokonttori
Lue mm. sotilasvammakorvauksesta ym.