1

Ukrainan sodasta palaavat vapaaehtoiset sekä tuhannet kriisinhallintaveteraanit kantavat mukanaan raskasta taakkaa.

Suomen valtion Ukrainaan antama puolustustarvikeapu oli lokakuussa arvoltaan yhteensä noin 1,4 miljardia euroa. Yksi syrjäytynyt nuori maksaa loppuelämänsä aikana yhteiskunnalle noin miljoona euroa. Ukrainan sotaan vapaaehtoisina lähteneet ovat auttaneet Ukrainaa ja siten myös Eurooppaa oman henkensä ja terveytensä kustannuksella. Miten heille käy nyt?

Kutsumme teidät kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta Suomen eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfo-tilaan maanantaina 6.11.2023 klo 16-18.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se lähetään myös suorana verkossa osoitteessa: https://bit.ly/3FiGtVC

Keskustelemassa:

Aleksi Lysander, Ukrainassa taistellut vapaaehtoinen
Petteri Simola, Johtava tutkija, Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen toimintakykyosasto
Timo Ryhänen, Vertaistukikoordinaattori, Rauhanturvaajaliitto
Kasper Kannosto, Puheenjohtaja, Your Finnish Friends ry
Lotta Carlsson, Projektipäällikkö, Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskus
Juha Kreus, Toiminnanjohtaja, Sodan kokeneet ry

Sota ja suuret yhteiskunnalliset konfliktit jättävät ihmisiin pysyvät jäljet. Jatkosodan aikaan rintamalla saatuja psyykkisiä vaurioita hoidettiin esimerkiksi sähkö- ja insuliinishokeilla, ja voimakkaan sosiaalisen stigman takia niistä ei maksettu sodan jälkeen sotainvalidikorvausta. Nämä sotiemme veteraanit jäivät yksin, jos ylipäätään selvisivät hoidoista hengissä.

Kun psykologia ja lääketiede ovat kehittyneet, on mielen murtumia sodassa alettu ymmärtää paremmin. Suomessa on yhteensä kymmeniä tuhansia kriisinhallintaveteraaneja ja uusimpana ihmisryhmänä joitakin kymmeniä Ukrainassa taistelleita vapaaehtoisia. Rauhanturvaajat ovat saaneet Suomen valtion korvaamaa psykoterapiaa vasta vuodesta 2017 alkaen ja silloinkin vain hyvin tiukoin reunaehdoin. Ukrainasta palanneet ja palaavat vapaaehtoiset ovat ruuhkautuneen julkisen terveydenhuollon varassa, jossa monelta kunnalta puuttuu erityisosaamista sotatraumojen kohtaamisessa.

Tilaisuuden järjestävät kansanedustajat Jarno Limnell (kok), Atte Harjanne (vihr) ja Jani Kokko (sd). Kansaedustajat pitävät tilaisuudessa avauspuheenvuoron ja paneelikeskustelun moderoi kansanedustaja Limnell.