1

Haminaa ja siellä sijaitsevaa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraania odottaa vilkas matkailukesä 2022. Ympyräkaupunki on pullollaan erikokoisia tapahtumia Hamina Tattoon johdolla. Niihin kaikkiin Wanha Veteraani Kadettikoulunkadulla tarjoaa ainutkertaisia näyttelyjä ja pihapiirissään uuden Camp Haminan messi-, sauna- ja majoituspalveluja.

Camp Hamina Suomen rauhanturva- ja kriisinhallintahistoriaa kertovan museon pihassa valmistui viime syyskuussa. Se on suomalaisten kriisinhallintajoukkojen operaatioissaan käyttämän kaltainen, konttiratkaisuun perustuva tukikohta. Se on samalla elävä, toimiva museoesinekokonaisuus. Siinä on majoitustilaa 40 hengelle. Sama mitoitus on messiravintolalla. Saunojia lauteille mahtuu ryhmän verran, 7- 9 henkeä kerrallaan.

Tukikohdan nimi Camp Hamina kertoo, että myös sotilaskaupunkina tunnettu Hamina on oivaltanut Wanhan Veteraanin museon ja sen matkailupalvelujen yhdistelmäajatuksen.

–  Kaupunki ja museo tekivät loppuvuodesta yhteistyö- ja tukisopimuksen. Sen yksiselitteisenä tavoitteena on vetää väkeä Wanhaan Veteraaniin ja samalla Haminan muihin nähtävyyksiin ja tapahtumiin.  Satametrisessä salossa arvokkaasti hulmuava siniristilippu on tähän kaikkeen kutsuva majakka, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki sanoo.

Myös Suomen Rauhanturvaajaliitto Wanhan Veteraanin yhtenä perustajana on vahvasti ruopannut väylää liiton tärkeälle lippulaivalle päästä koronakarikon yli.

Wanhan Veteraanin näyttelykausi yleisölle alkaa 14. toukokuuta rauhanturvaamisen perusnäyttelyn ja uuden vaihtuvan näyttelyn, Suomen laivasto sodassa 1939-45, avajaisilla. Laivastonäyttelyssä on esillä esinemateriaalin ohella paljon sota-ajan valokuvia yksityiskokoelmista. Kuvista valtaosa on ensi kertaa esillä, samoin kuin iso osa muutakin aineistoa.

Näyttelyt avoinna toukokuun puolivälistä syyskuuhun

Museon näyttelyt ovat auki toukokuun puolivälistä tiistaista sunnuntaihin aina 18. syyskuuta saakka. Ryhmille museota esitellään aina sovittaessa läpi vuoden. Perinnekeskuksen tilat ovat varattavissa myös kokous- ja koulutuskäyttöön.

Yhteistyössä Hamina Tattoon kanssa 12.-16. heinäkuuta Wanhan Veteraanin pihassa on elämää joka päivä iltayöhön saakka. Tattoon Bastioni Jazz soi viitenä iltana kello 21 alkaen. Kahden sadan hengen teltassa messiravintola tarjoaa päivällä ruokaa ja virvokkeita sekä illalla jazzin jälkeen vielä muuta musiikkia.

Jo 8.-12. kesäkuuta Haminassa järjestetään Hevoset Bastionissa suurtapahtuma. Se kokoaa yhteen hevosista kiinnostuneen yleisön ympäri Suomen ja hurmaa monipuolisella ohjelmalla ja valloittavilla elämyksillä! Tapahtuma nostaa esille hevostalouden ja -urheilun sen kaikissa muodoissa.

Rauhanturvaamisesta ainoana Suomessa kokonaisvaltaisesti kertova museo ja perinnekeskus Wanha Veteraani avattiin loppukesästä 2018 täydentämään Haminan matkailutarjontaa. Sitä hallinnoi ja toimintaa pyörittää Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry. Siinä on tällä hetkellä jäsenenä

30 valtakunnallista, alueellista ja paikallista, lähinnä vapaaehtoiseen maanpuolustukseen sekä veteraani- ja perinnetyöhön suuntautunutta yhdistystä. Wanhan Veteraanin toiminta perustuu pääosin vapaaehtoistyöhön.

Perinnekeskukseen kuuluvan Camp Haminan muonitus- ja majoituspalveluita pyörittää Wanhan Töpinä Oy.