1
Suomalainen rauhanturvaaja lukee karttaa UNEF-operaatiossa 1956.

Perjantaina 10.12. tulee kuluneeksi tasan 65 vuotta ensimmäisten suomalaisten rauhanturvaajien lähdöstä YK-johtoiseen UNEF-operaatioon Suezille. 

Vuonna 1956 aloitettu operaatio oli YK:n ensimmäinen rauhanturvaoperaatio ja se perustettiin Suezin kriisin jälkiselvittelyä varten. Operaation tehtävänä oli valvoa ja varmistaa vieraiden joukkojen poistuminen Egyptin maanperältä ja varmistaa rauhanomaisten olojen jatkuminen sijoittumalla Israelin ja Egyptin väliselle aselepolinjalle ja kansainväliselle rajalle.

Suomen osallistuminen UNEF 1-operaatioon viitoitti tietä uudenlaiselle suomalaiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle ja avasi kunniakkaan suomalaisen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historian. Presidentti Urho Kekkonen tarkasti lähtevän komppanian Kaartin kasarmin pihalla 8.12.1956 ja lennot toimialueelle lähtivät 10.12.

Suomalainen joukko toimi aluksi Port Saidissa, sitten Siinailla El Torossa ja Sharm el Sheikhissä sekä myöhemmin Gazan alueella. Suomi osallistui operaatioon vuosina 1956-1957 yhdellä komppanialla, jossa palveli kaikkiaan 437 suomalaista rauhanturvaajaa.