1

Puolustusministeriössä vuonna 2015 hyväksyttyyn Kansallisen kriisinhallinnan veteraaniohjelmaan sisältyy kriisinhallintaveteraanistatus sotilaallisissa rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille Tähän statukseen liittyen puolustusministeriö hyväksyi käyttöön otettavaksi Suomen Rauhanturvaajaliitossa suunnitellun kriisinhallintaveteraanitunnuksen.

Kriisinhallintaveteraanitunnusta voidaan käyttää lehdissä julkaistavissa kuolinilmoituksissa ja se löytyy esimerkiksi Sanoma Median sanomalehtien ilmoituspalvelun tunnusvalikoimasta (Helsingin Sanomat, Aamulehti, Satakunnan Kansa sekä useita paikallislehtiä). Tunnus on myös ladattavissa liiton verkkosivuilta.

Tunnuksen keskuskuviona on miekka, jonka terästä versoo oliivipuun oksa lehvineen ja marjoineen. Kuviota kehystää miekan ponteen kiinnittyvä laakerinlehväseppele. Miekka symboloi sotilaallista toimintaa ja siitä versova oliivipuu rauhaa. Laakerinlehväseppele kuvaa kunniaa ja edistystä.

Tunnus on myös painettuna puolustusministeriön teettämässä kriisinhallintaveteraanikortissa ja siitä on valmistettu mm. hopeinen rintamerkki ja hautakivimerkki. Rintamerkkiä käytetään sotiemme veteraanien tammenlehvän tapaan ja hautakivimerkkiä kuten vastaavia tunnuksia.