1

Veteraanit haastavat kaikki suomalaiset, erityisesti Suomen miehet puolustamaan demokratiaa

Feenikshanke (https://www.facebook.com/watch/Feenikshanke), Sosped-säätiö, SotaveteraaniliittoSuomen RauhanturvaajaliittoMiessakit ry ja OmaKehu– hankkeeessa rohkaistaan kaikkia suomalaisia ja erityisesti miehiä äänestämään. Kampanja löytyy sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #Nytonteidänvuoronne. Ensimmäisellä videolla on mukana suurimpien puolueiden ehdokkaita ja veteraani Ilmari Koppinen kertomassa, miksi kannattaa äänestää.

Kampanjan taustaa:

Demokratian ja itsenäisen Suomen ydinajatus on aina ollut kansalaisten äänen tasapuolisessa kuuntelussa ja kunnioittamisessa.  Tilastokeskuksen tietojen ja Vaalitutkimus –konsortion mukaan täysi-ikäisten miesten äänestysaktiivisuus on kuitenkin ollut kuntavaaleissa naisten aktivisuutta alhaisempaa vuodesta 1984 lähtien.

– Alhaisempi äänestysaktiivisuus liittyy sukupuolen lisäksi matalaan koulutusasteeseen, nuoreen ikään ja esimerkiksi työttömyyteen.  Lähestyvät kuntavaalit ovatkin demokratiamme kannalta hyvin tärkeät, koska koronapandemian ja nousevien työttömyyslukujen lisäksi demokratiaa on haastettu instituutiona maailmalla vuoden 2020 aikana poikkeuksellisen paljon, muistuttaa Feeniks-hankkeen hankepäällikkö Miikka Vuorinen.

Nimensä sosiaalisessa mediassa pyörivä valtakunnallinen kampanja sai siinä esiintyviltä sotaveteraaneilta, jotka kampanjavideoissa ja muissa somesisällöissä muistuttavat, että nyt on meidän muiden vuoro tehdä osamme demokratian säilymiseksi.

Lisäksi ehdokkaat kautta maan ja puoluerajojen kertovat, miksi vaaleilla ja äänestämisellä on väliä.

Kampanjaa ovat Feeniksin kanssa toteuttamassa mm. Sotaveteraaniliitto ja Rauhanturvaajaliitto, joiden jäsenet ovat omakohtaisesti saaneet kokea, että demokratia on jotain, jota ei voi ottaa itsestäänselvyytenä.

– Veteraanimme jos ketkä tietävät, kuinka kova hinta Suomen demokratiasta on maksettu. Heidän sukupolvensa joutui sitä aikanaan puolustamaan ase kädessä rintamalla, nyt on seuraavien sukupolvien vuoro tehdä osansa demokratiasta huolehtimiseksi. Nyt sitä puolustetaan vaalikopeissa ja kynä kädessä, muistutetaan Sotaveteraaniliitosta.

– Demokratia on keskeinen osa vakaata yhteiskuntaa ja työtämme. Nämä ovat asioita, joita jäsenemme ovat olleet turvaamassa ympäri maailman. Liian monessa paikassa se on yhä jotain, josta ihmiset voivat vain haaveilla, kerrotaan Rauhanturvaajaliitosta kampanjaan osallistumisen taustoista.

Lisätietoja kampanjasta saat Rauhanturvaajaliitosta kampanjan työryhmän yhteyshenkilöltä Timo Ryhäseltä: timo.ryhanen@rauhanturvaajaliitto.fi tai puhelimitse 040-7219007 (arkisin klo 8-16)