1

Maanantai-iltana saapunut suruviesti kertoi, että Rauhanturvaajaliiton kunniajäsen, varatuomari, johtava lakimies emeritus Raimo Nevasuo on nukkunut pois 23.11.2020. Viikonlopun jälkeen yllättäen edennyt sairaus romahdutti voimat nopeasti Karhulan sairaalassa.

Sain kunnian ottaa Raimolta liiton lakimiehen tehtävät vastaan vuoden 2009 alusta. Tapasimme ensimmäisen kerran liittokokouksessa ja sen jälkeen useita kertoja legaalien tapaamisessa tai vieraillessani Haminassa, jossa Raimo oli syntynyt 12.12.1938. Käydessäni Nevasoiden kesäpaikassa sain kokea olevani kuin piispana pappilassa. Jutut jatkuivat aina siitä, mihin ne edellisellä kerralla olivat päättyneet.

Raimo Olavi Nevasuo palveli YK:n Suomalaisen valvontajoukon oikeusupseerina Kyproksella 1967-68 ja Suezilla 1974 sekä sotilastarkkailijana Israelissa 1979-1980. Jälkimmäisen missionsa aikana hän oli myös kansainvälisen sotilaspoliisin lainopillinen asiantuntija Ismailiassa – tehtävässä, jossa ei ole monta suomalaista palvellut. Kotimaan työuransa hän teki pääosin verohallinnon ja Kotkan kaupungin palveluksessa mutta harjoitti myös yksityistä asianajotoimintaa sekä toimi Kouvolan II sotaoikeuden puheenjohtajana eli sotatuomarina vuosina 1971-1984.

Raimo teki pitkän uran myös Sinibaretti- ja Rauhanturvaajaliiton lakimiehenä vuosina 1987-2008 saaden ansaitusti kutsun kunniajäseneksi vuonna 2016. Hänellä oli yhteisinä vuosinamme paljon muistoja pitkältä lakimiesuraltaan. Tulevalle viikonlopulle oli jo ollut suunnitelmassani käydä jälleen tapaamassa häntä ja puolisoaan. Nyt vain ajatukset ovat heidän luonaan. Lämmin osanottoni, Ljudmila, Mika ja perhe! Raimo on siellä, missä ikuinen rauha vallitsee.

Juha Jalkanen, johtava lakimies

Kuva: Kirjoittaja, Raimo Nevasuo ja varapuheenjohtaja Tom Asplund RUK:n 95-vuotisjuhlassa (Tom Asplundin arkisto)