1
Vuoden rauhanturvaaja Henri Tienvieri

Miesten viikolla julkaistavassa podcast-sarjassa isät ovat keskeisessä roolissa suomalaisten maksuhäiriöiden estämisessä: #paapinnalla

Podcast on kuunneltavissa Spotifyssä ja Radiot.fi-palvelussa. Podcastin ovat tuottaneet yhdessä Feeniks-hanke ja Santander, ja hankkeen kumppaneita ovat Aseman lapset, Miessakit ja Rauhanturvaajaliitto. Sarjan apulaistuottajana jatkaa Mikko Kuustonen. Lue lisää hankkeesta täältä.

Siitä puhe mistä puute. Paitsi jos puute on rahasta. Silloin suomalainen mies ei puhu. Ei sano sanaakaan. Kärsii vaan yksin. Paitsi jos Mikko Kuustonen sattuu kysymään. Pää pinnalla podcast tarjoaa harvinaisen maukkaan ja opettavaisen kurkistuksen suomalaisten miesten talouteen ja lompakoihin. Jokaisessa jaksossa Kuustonen haastattelee suomalaisia miehiä heidän elämänsä aallokoista. Luvassa konkreettista viisautta ja toivoa ja viimeinkin on lupa puhua rahasta.

Vuoden rauhanturvaaja Henri Tienvierin ohjelman otsikkona on ”Isyys ja kaipuu”. Jutun juurena on talouden pitkä käsi, perheen tukeminen tuhansien kilometrien takaa, poissaolon tuska, välittämisen välineet, sijoittaminen ja usko tulevaisuuteen.

Muiden jaksojen syksyn tuotantokauden vieraat ja puheenaiheet:

”Vuoden isä ja isyyden syvin olemus”  Miessakit Ry:n vapaaehtoistyöntekijä, vuoden isä, Jukka Lagerblom. Isyys on muutakin kuin viikkorahaa – Vuoden isä kertoo perheen selviämisestä talousvaikeuksista. Pöydällä talouden kipeitä puolia. Isän konkurssi. Tunne siitä, kun ei riitä. Ponnistelut perheen puolesta. Kaiken yllä isyyden syvin olemus, läsnäolo. Lagerblom kertoo podcastissa millainen merkitys isällä on perheen hajoamisen, työttömyyden ja eri työpaikkojen välillä. Konkurssin läpikäyneen yrittäjän poikana sekä viiden lapsen isänä Lagerblom on saanut nähdä ja opetella, miten vakauden tarjoaminen isänä on loppujen lopuksi paljon muutakin kuin euroja. Sitoutumista ja tunnepääomaa voi jakaa aina eteenpäin, omasta työtilanteesta huolimatta.

”Isyyttä on monenlaista” Vieraina Aseman Lapset Ry:n vapaaehtoiset Onni 23 ja Olli 70 vuotta. Puheenaiheina talouden kaksi puolta. Raha ja rahattomuus. Turva ja turvattomuus. Kokemus ja nuoruus. Isät ja pojat.

Podcast-sarjassa kuullaan tavallisten suomalaisten miesten tarinoita sekä mukana olevien järjestöjen vapaaehtoisten kokemuksia. Sarjan tavoitteena on rohkaista suomalaisia puhumaan vaikeistakin raha-asioista. Viime keväällä käynnistetyn podcast-sarjan sisältö on suunnattu miehille, mutta se on osoittautunut kiinnostavaksi kaikille. Jopa 37 prosenttia kuuntelijoista on ollut naisia.

Isillä tärkeä rooli rahaongelmien ehkäisemisessä – maksuhäiriöt kasaantuvat miehille ja vaikuttavat joka viidenteen suomalaiseen

Miesten viikolla julkaistavat Pää pinnalla -podcastin uudet jaksot keskittyvät isyyteen ja isien tärkeään rooliin talouskasvatuksessa ja suomalaisten talousmurheiden ehkäisemisessä.

Jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, ja koronapandemia on pahentanut tilannetta entisestään, kertoo Asiakastiedon tuore tilasto. Maksuhäiriöt kerääntyvät miehille, ja jopa 10 prosentilla miehistä ja yli 16 prosentilla kolmekymppisistä miehistä on jo maksuhäiriömerkintä. Talousongelmat koskettavat aina myös lähipiiriä, joten maksuhäiriöiden voidaan laskea koskettavan välillisesti yli miljoonaa suomalaista.

“Olemme nähneet, miten koronapandemia on Suomessa vavisuttanut satoja tuhansia isiä, heidän talouttaan, lapsiaan ja perheitään. Näiden isien vaikutuspiirissä on joukko nuoria, jotka eivät kiinnostu talouden opiskelun perusteista tai seuraa talousuutisia. Näille nuorille isien merkitys on valtava, sillä juuri he tarvitsevat neuvoja ja ohjeistusta omasta lähipiiristä. Nuorten tukemiseksi tarvitaan myös tarinallisten podcastien kaltaisia välineitä ja podcastin vieraiden kaltaisia aikuisia, jotka uskaltavat välittää”, kertoo podcastin tuottaneen Feeniks-hankkeen hankepäällikkö Miikka Vuorinen.

“Halusimme lähteä mukaan auttamaan miehiä käsittelemään ja näyttämään epävarmuuttaan vaikeista asioista. Sosiaaliset ja terveydelliset haasteet, kuten huonommat elintavat ja syrjäytyminen, kasautuvat miehille. Liian usein miesten omanarvontunto on sidottu työhön ja taloudelliseen asemaan, ja miehet saattavat kokea niihin liittyvien ongelmien kertomisen haastavaksi. Miesten sosiaaliset suhteet ovat usein muodollisempia, ja porukoissa on vähemmän henkilökohtaista jakamista”, sanoo Miessakit ry:n hankekoordinaattori Visa Kuusikallio.

Pää pinnalla -hanke haluaa katkaista talousvaikeuksien puhumattomuuden kierteen, joka voi syntyä, kun kotona ei osata puhua rahasta ennen kuin siitä muodostuu ongelma.

“Jos suomalaiset eivät opi puhumaan rahasta edes hyvinä aikoina, keneltä pyytää apua sitten, kun ongelmat kasaantuvat? Haluamme, että suomalaiset oppisivat puhumaan rahasta avoimesti, ja tässä isillä on tärkeä rooli”, sanoo podcastin tuottaneen Santander Consumer Finance Oy:n liiketoimintajohtaja Lauri Timgren.

“Viime kevään podcast-jaksojen perusteella tämän syksyn isyyden ja vastuun teemat kiinnostavat kuulijoita. Kevään jaksoista suosituimmat käsittelivät työttömyyttä ja parisuhdetta. Perheen ja oman elämän aiheet siis kiinnostavat”, Timgren kertoo.

Mikko Kuustonen tuntee isyyden paineet

Pää pinnalla -podcastin juontajana toimii muusikko, TV-persoona, isä ja isoisä Mikko Kuustonen. Hän keskustelee vieraiden kanssa laittaen myös itsensä peliin. Kuustonen tietää, mikä rohkaisevien tarinoiden merkitys vaikeissa tilanteissa voi olla.

”Uskon intohimoisesti tarinoiden ja aitojen elämänkokemusten merkitykseen. Tarvitsemme vertaistukea ja ymmärryksen siitä, että yksin emme selviä. Olen työskennellyt neljä vuosikymmentä vapaana taiteilijana, joten arjen epävarmuus on tuttua”, Kuustonen sanoo.

Lisätietoja:

Miikka Vuorinen

Hankepäällikkö, Feeniks-hanke

Sosped-säätiö

miikka.vuorinen@sosped.fi

040 164 6411

Markus Helaniemi
Podcastin ja yhteistyökumppaneiden viestintä

markus.helaniemi@vapamedia.fi

Timo Ryhänen

timo.ryhanen@rauhanturvaajaliitto.fi

Vertaistukikoordinaattori, Rauhantuvaajaliiton yhteyshenkilö