1
Rauhanturvaajaliiton Yhteiskuntajaoksen perustamiskokouksen ryhmäkuva.

Suomen Rauhanturvaajaliitto järjesti Yhteiskuntajaoston perustamiskokouksen keskiviikkona 14.10.2020 Helsingin Lasipalatsissa. Yhteiskuntajaostoon on kutsuttu mukaan merkittävä joukko yhteiskunnallisia vaikuttajia mm. politiikan, talouselämän ja viestinnän aloilta.

Suomen Rauhanturvaajaliiton toimintaa tukevan asiantuntijapoolin tavoitteena on kehittää liiton toimintaedellytyksiä sekä tukea liiton perustehtäviä neuvoa-antavassa ja toimeenpanevassa roolissa.

– Näiden asiantuntijoiden ja vaikuttajien kautta pyrimme antamaan oikeaa ja ajantasaista tietoa kriisinhallinnasta sekä sen merkityksestä ja sisällöistä eri tason päättäjille.

– Samalla tuomme esiin Suomen Rauhanturvaajaliiton mahdollisuuksia toimia kokemusasiantuntijoina yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätösten valmistelussa. Näin edistämme myös rauhanturvaajien, siviilikriisinhallintaan osallistuvien ja kriisinhallintaveteraanien asemaa, Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Mauri Koskela kuvailee.

Yhteiskuntajaosto toimii suoraan liiton puheenjohtajan johdossa ja kokoontuu kahdesta neljään kertaa vuodessa. Mukana ovat alkuvaiheessa:

kenraaliluutnantti evp. Ilkka Halonen (mukana ensimmäisessä suomalaisessa YK-joukossa Suezilla 1956)
johtaja Kirsi Henriksson (CMC Finland)
kansanedustaja Petri Huru
pääjohtaja Jyri Häkämies (EK)
kansanedustaja, ministeri Ilkka Kanerva
toimituspäällikkö Petri Korhonen (Seura, Otava media)
suurlähettiläs Kirsti Narinen (ent. Euroopan hybridiosaamiskeskuksen KV-suhteiden päällikkö)
puheenjohtaja Maija Pihlajamäki (JYTY)
kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä, Pääesikunnan päällikkö
mediapersoona Riku Rantala
kenraaliluutnantti evp. Arto Räty (Fortum)
toimialajohtaja Jyri Tapper (Valtiokonttori)
suurlähettiläs, SPR:n puheenjohtaja Pertti Torstila
taloustoimituksen päällikkö Teijo Valtanen (YLE)

Rauhanturvaajaliiton tehtävät ja tavoitteet

Suomen Rauhanturvaajaliitto (SRTL) on Suomen virallista ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa sekä Puolustusvoimien neljättä päätehtävää maailman kriisipesäkkeissä toteuttaneiden, sotilaalliseen ja siviilikriisinhallintaan osallistuneiden henkilöiden etujärjestö. Liitto pitää huolta henkilöstön ja heidän sidosryhmiensä hyvinvoinnista, vertaistuesta sekä etuisuuksista ennen operaatioita, operaatioiden aikana sekä niiden jälkeen.

Rauhanturvaajaliitto osallistuu kokonaisturvallisuuden tukemiseen, tekee puoluepoliittisesti ja ideologisesti sitoutumatonta rauhantyötä sekä välittää sitä koskevaa luotettavaa tietoa. Liitto tukee Puolustusvoimia ja maanpuolustusta tiedottamisessa, kriisinhallintatehtävien rekrytoinnissa sekä osallistumalla asiantuntijana Puolustusvoimia tukeviin tehtäviin. Liiton kunnia-asia on pitää huolta sotiemme veteraaneista, heidän perinnöstään sekä edustaa maamme kaikkia veteraaneja Maailman Veteraanijärjestössä.

Rauhanturvaajaliitolla on voimassa oleva kumppanuussopimus Puolustusvoimien kanssa. Liitto on Wider Security Networkin (WISE) perustajajäsen ja jäsenenä mm. YK-liitossa.