1

Hälvälän harjoitusalue Hollolassa kokosi toistasataa reserviläistä yhteen syksyn Kriha24-harjoitukseen, joka järjestettiin MPK:n ja Rauhanturvaajaliiton yhteistyönä syyskuussa. Useita eri kursseja sisältäneessä harjoituksessa korostuivat eri toimijoiden, sidosryhmien sekä kansainvälisten tahojen yhteistyö Nato-Suomessa. Reserviläisten merkittävästi lisääntynyt ja aktiivinen osallistuminen vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen on erinomainen mahdollisuus ylläpitää ja kehittää omaa osaamistaan monipuolisesti ja nousujohteisesti. RSOM-koulutusohjelma uudistuu Puolustusvoimat tarvitsee lisääntyneen kansainvälisen […]

Hälvälän harjoitusalue Hollolassa kokosi toistasataa reserviläistä yhteen syksyn Kriha24-harjoitukseen, joka järjestettiin MPK:n ja Rauhanturvaajaliiton yhteistyönä syyskuussa.

Useita eri kursseja sisältäneessä harjoituksessa korostuivat eri toimijoiden, sidosryhmien sekä kansainvälisten tahojen yhteistyö Nato-Suomessa.

Reserviläisten merkittävästi lisääntynyt ja aktiivinen osallistuminen vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen on erinomainen mahdollisuus ylläpitää ja kehittää omaa osaamistaan monipuolisesti ja nousujohteisesti.

RSOM-koulutusohjelma uudistuu

Puolustusvoimat tarvitsee lisääntyneen kansainvälisen toiminnan vuoksi kielitaitoisia ja järjestelykykyisiä reserviläisiä, joita voidaan käyttää ulkomaisten joukkojen vastaanotossa Suomessa.

Tästä syystä Maanpuolustuskoulutusyhdistys ja Suomen Rauhanturvaajaliitto ovat laatimassa Puolustusvoimien ohjauksessa RSOM-koulutusohjelman, joka mahdollistaa reserviläisille uudenlaisia kansainvälisiä tehtäviä.

Harjoituksen RSOM-kursseille osallistujat voivat päästä RSOM-pooliin, josta poolilaisia voidaan kysyä nopeallakin kh-käskytyksellä tehtäviin.

Rauhanturvaajaliiton Koulutusvastaava Juha Niemi korostaa RSOM-koulutusohjelman ajankohtaisuutta ja tärkeyttä Nato-Suomessa.

”Kansainvälisen yhteistoiminnan lisääntyminen tulee jatkossa koskemaan kaikkia reserviläisiä, ja se antaa yksittäiselle reserviläiselle uudenlaisen mahdollisuuden toimia erilaisissa kansainvälisissä tehtävissä. Puolustusvoimien resurssit ovat rajalliset, joten yhteistyö maanpuolustusyhdistysten kanssa on ehdottoman tärkeä tuki.”

“Näihin tehtäviin kouluttautumalla on mahdollisuus päästä kertausharjoituksiin ja vastaanottamaan kansainvälisiä joukkoja.”

”Nämä kertausharjoitukset eivät pura sota-ajan sijoitusta”, Niemi lisää.

Kriha24:ssä järjestettiin muun muassa K1-kouluttajakurssi, jonka suorittaminen on vaatimuksena Puolustusvoimien kriisinhallintatehtäviin liittyvien koulutus- ja valintatilaisuuksien kouluttajatehtäviin, ja kurssin käyneille voidaan esittää Puolustusvoimien reserviläiskouluttajaoikeutta.

Kurssin hyväksytysti suorittaneet kurssilaiset voidaan myös lisätä kouluttajapooliin, josta valitaan henkilöstöä kyseisiin tehtäviin.

Asevalvonnan jatkokurssilla harjoiteltiin oleellisen esiintymistaidon ja MILSTRACTCOM-osaamisen ylläpitoa ja kehittämistä sekä tarkastuksen/vierailun isännöintikykyä.

Kurssilaiset harjoittelivat median kohtaamisen taitoja hyvinkin yllättävissä ja haastavissa olosuhteissa.

Kurssilla koulutetut henkilöt ovat käytettävissä niin normaali- kuin poikkeusolojen asevalvonnan tehtäviin.

Siviilikriisinhallinta

CMC:n koulutusasiantuntija Outi Lappalainen kertoi lauantain seminaarissa siviilikriisinhallinnan perusteista sekä sen eroavaisuuksista ja yhtäläisyyksistä muihin kansainvälisiin toimiin verrattuna.

Seminaarissa tutustuttiin eri kansainvälisiin järjestöihin sekä keskeisimpiin operaatioihin ja niiden tehtäviin.

Lappalainen ohjeisti, miten Suomessa osallistuminen siviilikriisinhallintaan on järjestetty sekä ohjeisti miten siviilikriisinhallintaoperaatioihin haetaan.

Harjoituksenjohtaja Merja Jylhänniska kiitteli harjoitusviikonlopun purun yhteydessä Päijät-Hämeen Rauhanturvaajien vahvaa tukea harjoituksen järjestelyissä ja toteutuksessa.

”Mahtavan sään lisäksi Hälvälän harjoitusalue on tarjonnut mainiot harjoitusolosuhteet, ja huolto on toiminut erinomaisesti.”

”Lauantaina harjoituksessa otettiin vastaan eri yhdistysten vierailijoita, jotka olivat hyvin kiitollisia mahdollisuudesta tutustua kriisinhallinnan viitekehykseen sovitettuihin kursseihin.”

Kohti Oulua

Harjoituksessa vieraillut MPK:n Toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo kiteytti harjoitusviikonlopun hyvin toteamalla: ”Kolme Suomen suurinta päätapahtumaa järjestetään ensi vuonna Oulussa. Asuntomessut, kuninkuusravit ja Kriha25.”

Kriha25-harjoitus järjestetään siis Oulussa 29.–31. elokuuta 2025. Siellä kurssivalikoima tulee olemaan entistä laajempi.

”Ensi vuoden Kriha25-harjoituksesta tulee MPK:n suurin harjoitus, johon kaikki reserviläiset ovat tervetulleita”, toteaa Oulun Kriha25-harjoituksen johtaja Antti Myllymäki.

MPK:n kurssitarjontaa voi seurata sivuilta: mpk.fi/koulutuskalenteri