1

Puolustusvoimien komentaja Timo Kivisen mukaan Suomi voi olla ylpeä reserviläisiin pohjautuvan puolustusvoimiensa toimivuudesta nykyajan haasteissa. “On muuten suorituskykyistä joukkoa.”

Suomen Nato-jäsenyys heijastuu aikanaan myös kriisinhallintaoperaatioihin. Näin sanoo Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

“Jos katsotaan historiaa, niin aina operaatiot ovat monipuolistuneet. Operaatioiden luonne on kehittynyt maailman turvallisuushaasteiden mukaan”, Kivinen sanoo.

“Sinänsä Nato-jäsenyys tarkoittaa sitä, että me olemme mukana ehkä painokkaammin entistä monimuotoisimmissa operaatioissa, missä emme ilman jäsenyyttä olisi.”

Jos Nato-jäsenyyden ratifiointi etenee ilman poikkeuksellisen suuria mutkia, Suomi aloittaa Nato-maana Kivisen toimikauden aikana. Mutta nyt kun edelleen olemme Naton kynnyksellä, Kivinen istuu neuvottelupöydän päässä työhuoneessaan Pääesikunnassa ja latelee varovasti sanansa Nato-aihepiiriin liittyen.

Kivisen työhuoneen seinällä on kuva Mannerheimista. Televisio on päällä ja siitä hohtavat tekstitv:n valkoiset otsikot. Huoneessa on iso neuvottelupöytä, joka toimii Rauhanturvaaja-lehden haastattelun näyttämönä.

Kun operaatioiden kirjo monipuolistuu Nato-jäsenyyden myötä, Puolustusvoimien komentajan mielestä täytyy myös entistä enemmän miettiä veteraani-sanan eri käyttömuotoja.  Termeinä raunahturvaveteraani ja kriisinhallintaveteraani ovat yleisesti käytössä, mutta tilalle saattaa jatkossa tulla jotain muuta. Tai olla tulematta.

“Termeistä kannattaa käydä avointa keskustelua, johon Puolustusvoimatkin osallistuu.  Pitää kunnioittaa tietysti perintöä. Sotaveteraani varmaan on nimenä pyhitetty vahvasti sinne toisen maailmansodan tapahtumiin”, Kivinen pohtii.

Timo Kivisen mukaan suomalaiset voivat olla ylpeitä omasta reserviläisiin pohjautuvista puolustusvoimistaan.

Se on hänen mukaansa merkki siitä, että varusmieskoulutuksen ja kertausharjoitusten kautta saadaan aikaan toimintakykyinen ja laadukas puolustus. Tämä on hänen mukaansa näkynyt kriisinhallintaoperaatioissa ja viime aikojen Nato-yhteisharjoituksissa.

“On muuten suorituskykyistä joukkoa”, Kivinen kehuu.

Kivinen sanoo myös, että Nato-aikana korostuu yhteensopivuus ja yhdessä toimiminen kumppanimaiden kanssa. Tämän suhteen Suomi on jo pystynyt osoittamaan, että sen joukkojen osaaminen ja suorituskyky ovat hyvällä tolalla.

”Ymmärrys siitä, millaisia suomalaiset sotilaat todella ovat, on tärkeää. Sillä, että meidän järjestelmämme tuottaa tällaista suorituskykyä ja meillä on osaavia joukkoja, on merkitystä jopa enemmän kuin vanhassa maailmassa.”

Teksti ja kuva: Rauno Hietanen

Lue koko juttu Rauhanturvaaja-lehden lokakuun numerosta: mitä komentaja on mieltä kriisinhallintaveteraanien osaamisen hyödyntämisestä PV:n näkökulmasta.

Lehti jaetaan koteihin 28.10. 2022 ja näköisversioon pääset tästä.