1

Rauhanturvaajaliiton ja MPK:n yhteinen KRIHA21 -harjoitus järjestettiin Turussa ja Säkylässä viime syyskuussa., Toista kertaa järjestetty liiton käynnistämä vapaaehtoisille suunnattu vuosittainen harjoitus kehittyy ja monipuolistuu vuosi vuodelta.  Ensi vuoden koulutusviikonloppua on suunniteltu toteutettavaksi Oulun seudulla. Tänä vuonna mukana oli ensimmäistä kertaa myös järjestetty siviilikriisinhallinnan seminaari, jonka osanottoa CMC Finlandin johtaja Kirsi Henriksson kiitteli:  – Seminaarimme oli […]

Rauhanturvaajaliiton ja MPK:n yhteinen KRIHA21 -harjoitus järjestettiin Turussa ja Säkylässä viime syyskuussa., Toista kertaa järjestetty liiton käynnistämä vapaaehtoisille suunnattu vuosittainen harjoitus kehittyy ja monipuolistuu vuosi vuodelta.  Ensi vuoden koulutusviikonloppua on suunniteltu toteutettavaksi Oulun seudulla.

Tänä vuonna mukana oli ensimmäistä kertaa myös järjestetty siviilikriisinhallinnan seminaari, jonka osanottoa CMC Finlandin johtaja Kirsi Henriksson kiitteli: 

– Seminaarimme oli suunnattu siviilikriisinhallinnan ensikertalaisille ja miksei myös sellaisille, jotka ovat aiemmin palvelleet rauhanturvaajina. Nyt mukana oli myös kokeneempaa kaartia, joka halusi päivittää tietonsa tämän päivän tasalle. Tämä on tietysti positiivista, sillä maailma muuttuu ja meillä on usein uutta kerrottavaa. 

Seminaarin aikana käytiin keskusteluja suomalaisen siviilikriisinhallintahenkilöstö vahvuuksista ja siitä, miten suomalaisen kriisinhallinnan vaikuttavuutta voitaisiin parantaa.  Sunnuntaiaamusta huolimatta seminaari veti turkulaisen Forum Marinum -museon auditorion täyteen. Henriksson toteaa siviilikriisinhallinnan olevan tuntemattomampaa kuin sotilaallinen kriisinhallinta, joten keskustelulle on tarvetta. 

– Siviilikriisinhallintatehtävissä palvelevat ovat taktisen tason toimijoita, joilla on strategista vaikuttavuutta.

Naiset rauhaa turvaamassa -seminaari syntyi tiedon ja motivoinnin tarpeesta 

Toinen KRIHA21 -kokonaisuuden suosituimmista koulutustapahtumista oli Naiset rauhaa turvaamassa -seminaari. Kaksi kertaa aiemmin järjestetyn seminaarin tarkoituksena on motivoida asiantuntevia hakijoita ja tarjota ensikäden kokemuksia sekä tietoa kriisinhallintatehtävissä palvelemisesta naisten näkökulmasta. Naisten lisääminen palvelustehtävissä on tärkeää Suomen kansainvälisten sitoumusten ja operatiivisten syiden takia. 

– Esimerkiksi kuten seminaarissakin tuli esiin, on paikallisten ihmisten joissain tapauksissa helpompi tai jopa ainoa mahdollisuus lähestyä juuri naissotilaita tullakseen kuulluksi, kertoo seminaarin tausta-aktiiveihin ja järjestäjiin kuulunut Iida Lähteenmäki. 

– Tämä lisää luottamusta sotilaisiin siviiliväestön keskuudessa ja toisaalta lisää operaation tehokkuutta, kun esimerkiksi tietoa saadaan kerättyä näin useammasta lähteestä.

Lue koko juttu Rauhanturvaaja -lehden numerosta 5/2021.