1

Sanna Suopangin kiinnostus rauhanturvaajatehtäviin syttyi varusmiepalvelun aikana. “Tykkäsin ihan mielettömästi armeijasta, se oli paras vuosi siihen mennessä. Halusin samanlaisia kokemuksia.” Tähän mennessä tuo polku on johtanut kahden lapsen äidiksi Kanadan Quebeciin. Suopanki suoritti varusmiespalveluksensa Porin prikaatissa, ja alokasajan jälkeisen jakson Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa (Rapid Deployment Force). “Se jo valmisti rauhanturvaajatehtäviin lähtemistä.” Ensimmäinen reissu oli vuosina […]

Sanna Suopangin kiinnostus rauhanturvaajatehtäviin syttyi varusmiepalvelun aikana.

“Tykkäsin ihan mielettömästi armeijasta, se oli paras vuosi siihen mennessä. Halusin samanlaisia kokemuksia.”

Tähän mennessä tuo polku on johtanut kahden lapsen äidiksi Kanadan Quebeciin.
Suopanki suoritti varusmiespalveluksensa Porin prikaatissa, ja alokasajan jälkeisen jakson Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa (Rapid Deployment Force).

“Se jo valmisti rauhanturvaajatehtäviin lähtemistä.”

Ensimmäinen reissu oli vuosina 2003–2004 ja suuntautui Kosovoon. Komennus kesti 12 kuukautta.

“Siellä työ oli suurimmaksi osaksi partiointitehtäviä. Stimljen kylässä käytiin partioimassa, ja siellä yövyttiin viikko kerrallaan”, Suopani kertoo.

“Jonkin verran istuttiin vartiointikopeissa ja jonkin verran teimme kotietsintöjä.

Suopangin palveluspaikka Afganistanissa oli psykologisten operaatioiden yksikössä ISAF-operaation esikunnassa Kabulissa.

“Siinä vaiheessa kun menin sinne,olin koko leirin ainoa suomalainen 40–50 muun kansallisuuden joukossa. Leirissä oli alkuvaiheessa yli 400 henkeä ja lopulta jo yli 1000 henkeä.”
Yksikön nimi oli 50 hengen vahvuinen CJPOTF eli Combined Joined Psychological Operations Task Force.  Siinä palveli sotilaita sekä siviilejä länsimaista sekä siviiliafgaaneja.
Suopangin tehtävänä oli kirjoittaa artikkelia, joka julkaistiin viikottain paikallisessa sanomalehdessä

“Se oli insertti sanomalehden välissä, jota ISAF rahoitti. Englanninkielinen artikkeli käännettiin dariksi ja paštuksi, Afganistanin yleisimmille kielille. Lehden nimeä en muista enää.”

Teksti ja kuva: Rauno Hietanen

Lue koko juttu Rauhanturvaaja-lehden lokakuun numerosta. Lehti jaettiin koteihin 28.10. 2022 ja lehden näköisversioon pääset tästä.