1

Porin prikaatin uusi komentaja, heinäkuun alussa aloittanut eversti Vesa Valtonen näkee suomalaisten tavan lähettää kansainvälisiin operaatioihin niin kokeneita rauhanturvaajia kuin ensikertalaisiakin erittäin hyvänä. Valtonen muistuttaa, että myös vanhemmat kriisinhallitsijat voivat saada tarpeellista oppia nuoremmiltaan.

– Paras yhdistelmä lienee kokeneiden ja uusien rauhanturvaajien yhdistelmä, jolloin eri näkökulmien vuorovaikutus tuottaa osaamisen siirtymistä ja toisaalta sillä haastetaan kehittämään toimintaa jatkuvasti, Valtonen miettii.

– Siinä, missä aiemmin operaatiossa olleet voivat opettaa nuoremmille esimerkiksi kokemuksen tuoman pelisilmän merkitystä voivat nuoremmat vastaavasti perehdyttää vanhempaa kaartia vaikkapa uusimman teknisen kaluston käytössä. Kombinaatio on hyvä ja vuoropuhelua tarvitaan aina, eversti linjaa.

Eversti Vesa Valtonen paljastaa, että Porin prikaatin kriisinhallintakeskus oli ensimmäinen kohde, johon hän uudessa virassaan halusi tutustua. Valtosen mukaan kysymys on erittäin tärkeästä yksiköstä niin prikaatin kuin koko valtakunnan strategisen puolustuskyvynkin kannalta.

– Porin prikaatilla on tärkeä rooli kriisinhallintajoukkojemme valmistamisessa tehtäviin ja niistä palaamiseen, nyt ja tulevaisuudessa. Varusmiehille annettavaa valmiusjoukkokoulutusta sekä kriisinhallintahenkilöstön koulutustilaisuuksia ja kotiuttamiskoulutuksia kehitetään aktiivisesti saamamme palautteen perusteella, painottaa Valtonen.

Lue koko artikkeli Rauhanturvaaja -lehdestä 4/2021.